
نازنین نرگس و یاسمین زهرا توزنده جانی، دو خواهر دوقلویی هستند که توانستهاند در سنین کم به موفقیتهای چشمگیری در حوزه حفظ قرآن دست یابند. این دو خواهر از چهارسالگی با قرآن آشنا شدهاند و تا ششسالگی جزء۳۰ را حفظ کردهاند.
سال۱۳۹۹، در سن ۱۰سالگی به صورت جدی مسیر حفظ کل قرآن را آغاز کردند و توانستند در مدت کوتاهی، به این هدف بزرگ دست یابند و به عنوان حافظان قرآن شناخته شوند. کسانی که این دو خواهر را در این مسیر قرار دادند پدر و مادرشان بودند که همیشه همراه آنها بودهاند.
ماجرا از آنجا شروع شد که معصومه خانم حسینی، مادر خانواده تصمیم گرفت به دخترانش قرآن یاد بدهد. آنها با کمک مادر سوره نبأ، را حفظ کردند. بعد هم حفظ سورههای کوچک شروع شد. هنگامیکه میخواستند به مدرسه بروند جزء۳۰ را حفظ بودند.
وقتی بچهها خواندن و نوشتن را یادگرفتند، معصومه خانم با معلمشان صحبت کرد که اگر حفظ قرآن آسیبی به شرایط درسی بچهها نمیزند این مسیر را ادامه بدهند. میگوید: وقتی معلم بچهها گفت تأثیر منفی برروی درسشان ندارد، حفظ قرآن را ادامه دادیم و آنها توانستند تا قبل از ۱۰ سالگی ۵ جزء دیگر را حفظ کنند.
معصومهسادات حسینی مؤثرترین فرد در مسیر قرآنی دخترانش است. خودش برایمان تعریف میکند: مادرم از آن خانمجلسهایهای قدیمی بود که در جلسات خانگی قرآن میخواند. من هم اغلب همراه او در این برنامهها شرکت میکردم و ارتباط نزدیکی با قرآن داشتم. در دوران راهنمایی و دبیرستان در مسابقات قرآنی شرکت میکردم، اما هیچوقت به این فکر نکرده بودم که بخواهم در سطح حرفهای آن را یادبگیرم و ادامه بدهم.
وقتی معلم بچهها گفت تأثیر منفی برروی درسشان ندارد، حفظ قرآن را ادامه دادیم و آنها توانستند ۵ جزء دیگر را هم حفظ کنند
او ادامه میدهد: بعد از ازدواج، شرایطم فرق کرد. همسرم ارتشی بوده و در بین خانوادههای ارتشی همیشه مسابقات قرآنی برگزار میشد. بهخاطر علاقهام به قرآن دوست داشتم در این مسابقات شرکت کنم. برای همین کتابهای تفسیر قرآن آیتالله العظمی مکارم شیرازی را میخواندم و در مسابقات تفسیر شرکت میکردم.
هر زمان که قرار بود برای دخترانش داستان بگوید یکی از داستانهای قرآنی و شأن نزول آن را تعریف میکرد. خودش میگوید: با این کار برای بچهها قصه میگفتم و در کنارش مطالبم را مرور میکردم تا بهتر یادبگیرم.
نازنین نرگس و یاسمین زهرا متولد ۱۳۸۹ هستند و حالا به قول مادرشان از آب و گل درآمدهاند. معصومه خانم با تأکید بر این موضوع ادامه میدهد: حالا که بچهها بزرگ شدهاند، میخواهم در طرح دوساله کلاسهای آموزشی تفسیر قرآن شرکت کنم و آن را بهصورت تخصصی یادبگیرم.
او موفقیتهای خودش و دخترانش را مدیون شوهرش میداند و میگوید: بهخاطر شغل همسرم پانزده سال در شهرهای چابهار، بندرانزلی، آستارا و تهران زندگی کردهایم و حالا که به سن بازنشستگی رسیده به مشهد برگشتهایم. هر زمان که قرار بود در مسابقات شرکت کنم، بچهها را به او میسپردم و خودم یکی دو روزی میرفتم به شهری که در آنجا مسابقه بود.
او بدون آنکه گلایه کند، مرخصی میگرفت و بهخاطر دوقلوها، در خانه میماند تا من با فراق خاطر در مسابقه شرکت کنم. شوهرم بهترین همراه و پشتیبان ما طی این سالها بوده است.
«پدر و مادرم دوست داشتند ما با قرآن آشنا شویم و در این مسیر رشد کنیم.» نازنین نرگس با اشاره به این موضوع میگوید: پس از حفظ ششجزء قرآن در کنار مادر، سال۱۳۹۹ در دورههای تخصصی شرکت کردیم و دو سالی میشود که من و خواهرم یاسمین زهرا حافظ کل قرآن شدهایم.
این دو خواهر در طول این مسیر، روزانه پنجساعت را به حفظ قرآن اختصاص میدادند و در کنار آن، درسشان را میخواندند. به قول خودشان رقابت کردن به آنها انگیزه بیشتری میداد. هر کدام از آنها سعی میکرد تا از دیگری جلو بزند و این رقابت سالم، باعث پیشرفت هردو شد.
ترجیحم بر این است که شبها قبل از خواب صوت استادم آقای اسحاقنژاد را گوش و حفظ قرآن را با آن تمرین کنم
نازنین نرگس در کنار حفظ قرآن، شماره صفحات و آیات را به صورت تصویری حفظ میکند. او میگوید: حالا که حافظ قرآن شدهام میخواهم ترجمه و تفسیر آن را هم یادبگیرم.
البته او دوست دارد علاوه بر کسب مقام در مسابقات قرآنی، در آینده آن را به دیگران آموزش دهد. همچنین علاقهمند است تا با تحصیل در رشته پزشکی بیشتر به مردم کمک کند.
یاسمین زهرا که تازه به جمع ما پیوسته است، میگوید: دوقلو بودنمان در حفظ قرآن تأثیر مثبتی داشت. خیلی وقتها با هم سورههایی را که حفظ کرده بودیم میخواندیم و مرور میکردیم.
این دو خواهر خواندن قرآن بهصورت صوت و لحن را دوست دارند، برای همین از قاریان بزرگی مانند استاد منشاوی و استاد عبدالباسط الهام میگیرند و شبها قبل از خواب قرآن را با صوت استادان گوش میکنند.
یاسمین زهرا میگوید: نازنین نرگس گاهی از استادان قرآن تقلید میکند و گاهی نیز تلفیقی از سبکهای مختلف آنها را به کار میبرد، هر چند من هم سبک آنها را گوش میدهم و میخوانم، اما ترجیحم بر این است که شبها قبل از خواب صوت استادم آقای اسحاقنژاد را گوش و حفظ قرآن را با آن تمرین کنم.
او ادامه میدهد: من و خواهرم به یادگیری قرآن علاقهمند هستیم، اما در کنار آن درسمان را هم میخوانیم و چند سالی است که در کلاسهای زبان شرکت کردهایم و ادامه میدهیم. نمیخواهیم تکبعدی باشیم و دوست داریم در کنار حفظ قرآن و عمل به آن برای جامعه مفید باشیم.
پاسمین زهرا کاردستیهایش را نشانمان میدهد و میگوید: ما در کنار یادگیری درس و حفظ قرآن به هنرهای دستی هم علاقهمندیم و اوقات فراغتمان را سپری میکنیم.
گوشه و کنار خانه هم کاردستیهایی وجود دارد که با شاخههای درخت و میوههای کوچک کاج درست شده، شیشههای رنگی و نقاشی شده هم جلوه خاصی به دکور خانه خانواده توزندهجانی داده، بیشتر این کارها هنر یاسمین زهرا و نازنین نرگس است که در اوقات فراغت به کاردستی و نقاشی میپردازند. آنها با استفاده از وسایل دورریختنی، کاردستیهای زیبایی درست میکنند و در کنار آن، به تلاوت قرآن نیز مشغول هستند.
* این گزارش شنبه ۱۸ اسفندماه ۱۴۰۳ در شماره ۵۹۵ شهرآرامحله منطقه ۱ و ۲ چاپ شده است.